بررسی اثرات منابع مختلف کودی بر غلظت آهن برگ و خصوصیات کمی انگور عسگری در منطقه سی‌سخت

نوع مقاله : علمی پژوهشی

نویسنده

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یاسوج

چکیده

انگور عسکری از ارقام غالب شهرستان دنا و یکی از منابع اصلی درآمد مردم منطقه می‌باشد که به صورت تازه خوری، آب انگور، شیره و کشمش مورد استفاده قرار می‌گیرد. آهک بالای 60% خاک یکی از مشکلات اصلی تاکستان‌های منطقه است. آهک بالا باعث افزایش میزان کلروز برگ انگور و کاهش خصوصیات کمی و کیفی انگور می‌شود. کمبود آهن یکی از مشکلات اساسی در خاک‌های آهکی است. به منظور بررسی اثرات منابع مختلف کودی بر خصوصیات کمی و جذب آهن در انگور، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار در طی دو سال زراعی گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (آب ‌مقطر)، اوره 5000 میلی گرم در لیتر، سولفات آمونیوم 5000 میلی گرم در لیتر، 50 گرم کلات آهن به صورت مصرف خاکی بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب میزان عملکرد، طول خوشه، وزن خوشه و درصد مواد جامد محلول((TSS میوه نشان داد که تاثیر تیمارهای کودی و همچنین اثر متقابل سال و تیمار کودی بر این صفات معنی‌دار نبوده است اما با توجه به مقایسه میانگین‌های حاصله، کلات آهن باعث افزایش عملکرد، وزن خوشه و میزان آهن برگ به ترتیب 8، 6/3 و 61 درصد، همچنین سولفات آمونیوم باعث افزایش عملکرد، طول خوشه و میزان آهن برگ در مقایسه با شاهد، به ترتیب به میزان 3/25، 5 و 8/30 درصد شده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب غلطت آهن در برگ نشان داد که تاثیر تیمارهای کودی بر این ویژگی در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار می‌باشد. مقایسه میانگین حاصل از تجزیه مرکب غلظت آهن در برگ انگور نشان داد که مصرف کلات آهن، باعث افزایش غلظت آهن برگ به میزان 61% نسبت به شاهد شده است. کلات آهن به میزان 50 گرم بصورت خاکی برای افزایش میزان آهن برگ و خصوصیات کمی و کیفی انگور توصیه میشود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of different sources of fertilizer on iron concentration in leaf and quantitative characteristics of Asgari grapes in Si-Sakht region

نویسنده [English]

  • Jahanshir Ahmadi
Horticulture Crops Research Department, Kohgiluyeh and Boyerahmad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Yasouj, Iran
چکیده [English]

Askari grape is one of the dominant cultivars and main sources of income for the people of Dana city. The usage of this grape cultivar is as table, unripe grape juice, juice and raisins. Lime over 60% of the soil is one of the main problems of vineyards in the region. High lime increases the amount of grape leaf chlorosis and reduces the quantitative and qualitative characteristics of grapes. Iron deficiency is one of the main problems in calcareous soils. In order to investigate the effects of different fertilizer sources on quantitative characteristics of grapes and iron concentration in leaves, an experiment was conducted in the form of a randomized complete block design with four repetitions during two successive growth season. The treatments included control (distilled water), urea 5000 mg/liter, ammonium sulfate 5000 mg/liter, 50 gr of iron chelate as soil application. The results of the composite variance analysis of yield, cluster length, cluster weight and total soluble solids (TSS) of the fruit showed that the effect of fertilizer treatments and also the interaction effect of year and fertilizer treatment on these traits were not significant, but according to the comparison of the means , iron chelate increased yield, cluster weight and leaf iron content by 8, 3.6 and 61% respectively. Also, ammonium sulfate increased yield, cluster length and leaf iron content by 25.3, respectively. 5 and 30.8 percent. The results of the variance analysis of the iron content in leaves showed that the effect of fertilizer treatments on this characteristic is significant at the probability level of 1%. Iron chelate treatment increased the iron concentration in grape leaves by 61% compared to the control. Iron chelate in the amount of 50 gr as soil is recommended to increase the amount of iron in leaves and the quantitative and qualitative

کلیدواژه‌ها [English]

  • Grapes
  • lime
  • soil
  • nutrition
  • deficiency